Steeds op je telefoon kijken, een slap handje geven, te laat (of juist te vroeg) komen of geen research doen naar een potentiële werkgever. Een foutje maken tijdens een sollicitatiegesprek kan gebeuren. Een grote fout, oftewel een blunder is natuurlijk wat anders. Wil je zeker weten dat jij geen sollicitatieblunders maakt tijdens het gesprek? Bekijk onze top 6 dan even en zorg ervoor dat jij deze fouten vermijdt.
1. Spelfouten in je CV & sollicitatiebrief
Typ- en taalfouten staan met stip op 1 in de sollicitatieblunders top 6. Het lijkt een kleinigheidje, maar een typfoutje of d/t-vergissing sluipt er zo in. Slordige kandidaten worden gauw aan de kant geschoven.
Zo voorkom je deze sollicitatieblunder: Laat je brief en CV goed nalezen om te voorkomen dat je een flater slaat. Hulp nodig bij je CV? Wij helpen je graag!
2. Te laat komen, of juist te vroeg
Als je te laat komt, maak je natuurlijk verre van een goede eerste indruk. Maar ook veel te vroeg op de afspraak komen bij een sollicitatiegesprek is af te raden. Probeer daarom altijd 5 tot 10 minuten van tevoren aanwezig te zijn
Zo voorkom je deze sollicitatieblunder: Ben je toch te vroeg? Wacht dan even ergens anders tot het bijna tijd is. Te vroeg komen kan een onzekere indruk geven en bovendien kan er bij de persoon die je moet ontvangen wat irritatie ontstaan.
3. Handen schudden
Een handdruk is totaal onbelangrijk als het een “normale” handdruk is - dan is iedereen hem meteen weer vergeten. Maar als je een slap handje geeft, te stevig of te lang knijpt, zweethanden hebt, of nog erger: géén handdruk geeft... dan val je op een negatieve manier op. Je gesprekspartner heeft meteen een verkeerde indruk.
Zo voorkom je deze sollicitatieblunder: Wanneer je je voorstelt aan degene met wie je het gesprek hebt, geef je een hand. Zorg dat je een stevige handdruk geeft. Je wilt zelfvertrouwen uitstralen, ook al ben je nerveus. Klamme handjes? Neem tissues mee, gebruik talkpoeder of was je handen voor het gesprek. Meer over handen (schudden)? Kijk deze video: (https://www.youtube.com/watch?v=41BdlgNyKFI)
4. Euhm... Wat doen jullie eigenlijk?
Dit lijkt een no-brainer, maar komt vaak voor. Een van de sollicitatieblunders bestaat uit een slechte voorbereiding. Het komt ongeïnteresseerd over als je weinig weet over het bedrijf en de functie waar je naar solliciteert.
Zo voorkom je deze sollicitatieblunder: Doe altijd je research! Onderzoek het bedrijf waarbij je solliciteert en formuleer intelligente vragen voor tijdens het sollicitatiegesprek.
5. Ja, bij mijn vorige baan...
Misschien klinkt dit niet als één van de sollicitatieblunders, maar dat is het toch écht wel. Door negatief te praten over je vorige werkgever en collega’s kom je erg onprofessioneel over. Daarbij zal de werkgever zich afvragen of je dat ook gaat doen over je nieuwe baan.
Zo voorkom je deze sollicitatieblunder: Probeer je toon ergens tussen neutraal en positief te houden en leg de focus op wat je geleerd hebt.
6. Onverzorgd uiterlijk
De laatste uit de rij van sollicitatieblunders gaat over uiterlijk. De eerste indruk die je maakt is enorm belangrijk voor de rest van het gesprek. Daarom is het van belang dat je goed gekleed bent. Dus: geen slippers, korte broek, mouwloze hemdjes of te hoge hakken.
Zo voorkom je deze sollicitatieblunder: Zorg dat je er netjes uitziet op het gesprek. Denk hierbij aan nette kleding en een verzorgd uiterlijk. Waag er desnoods een belletje aan en doe navraag over de dresscode.
Bij HENK detachering bereiden we je altijd zo goed mogelijk voor op je sollicitatiegesprek. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat je een blunder maakt.